9. listopad 2020. – svjetski dan jaja
Svjetski dan jaja obilježava se svake godine drugog petka u listopadu, a ove godine ga obilježavamo 9. listopada, s ciljem isticanja važnosti ove iznimno hranjive namirnice u svakodnevnoj prehrani.
Žito grupa najveći je proizvođač jaja u Republici Hrvatskoj s proizvodnjom od 140 milijuna jaja godišnje. Na farmi koka nesilica u Vuki smješteno je 220.000 nesilica, a na farmi Piko u Jastrebarskom još 250.000 nesilica. Nesilice se nalaze u obogaćenom kaveznom i podnom uzgoju, u skladu sa svim regulativama Europske Unije. Na obje lokacije se nalazi sortirnica i pakirni centar za jaja, gdje se jaja sortiraju i pakiraju prema zahtjevima kupca.
Koke nesilice hrane se visokokvalitetnom hranom iz vlastite proizvodnje te je, poput ostalih djelatnosti Žito grupe, i proizvodnja Svježih jaja karakterizirana potpunim procesom sljedivosti. Članice i djelatnosti Žito grupe, u koje ulaze i DOBRO trajni mesni proizvodi, Tena ulje kao i Tena brašno i krupica, međusobno su koordinirane i slijedno obavljaju aktivnosti na putu od sirovine do krajnjeg potrošača. Žito jaja, zahvaljujući kontroliranom podrijetlu, nose oznaku Jaja hrvatskih farmi koju dodjeljuje Hrvatska poljoprivredna agencija. Žito grupa upravo takvim procesom proizvodnje za sve svoje prehrambene proizvode osigurava oznake Meso hrvatskih farmi, Brašno hrvatskih polja i Mlijeko hrvatskih farmi.
Da su jaja vrlo važna i zdrava namirnica govori podatak kako proizvodnja u svijetu kontinuirano raste te je 2018. godine iznosila 76,8 milijuna tona. Najveći proizvođač je Kina s proizvodnjom od 466 bilijuna u 2018. godini. Najveći potrošači su pak Japanci koji u prosjeku konzumiraju 19 kg jaja po glavi stanovnika, odnosno 368 jaja po stanovniku godišnje. U Hrvatskoj je taj broj skromniji pa tako Hrvati, prema DZS, konzumiraju 11 kg jaja po glavi stanovnika godišnje, dok je prosjek Europske Unije 12,6 kg. Iako je proizvodnja jaja u Hrvatskoj jedna od rijetkih djelatnosti u kojima smo samodostatni, i dalje je prisutan uvoz jeftinije robe.
Jaja su vrlo zdrava i korisna namirnica za ljudski organizam, a popularnost im osigurava činjenica da se mogu pripremati na razne načine te su neizostavan sastojak brojnih jela. Konzumacija jaja blagotvorno djeluje na moždanu i kardiovaskularnu funkciju, kao i na zdravlje očiju, kože, kose i noktiju. Jedno jaje sadrži između 4,5 i 6 g visokovrijednih proteina koji se u tijelu u potpunosti iskoriste. Bjelanjak se smatra idealnim izvorom proteina jer sadrži sve esencijalne aminokiseline u pravim omjerima. Od ukupnih masti u jajetu, više od polovice otpada na nezasićene masne kiseline. Žumanjak je pak najveći izvor kolina - aminokiseline, koja ima ključnu ulogu u razvoju mozga, boljem radu metabolizma te je vrlo važan za trudnice. Sadrže i lutein koji je važan za zdravlje očiju kao i željezo koje, poput onog u mesu, ima visoku bioraspoloživost. Jaja su također dobar izvor selena, joda, fosfora, vitamina B2, B5, B12 te vitamina D i E.
O kolačićima i politika privatnosti